SNK v Martine zdigitalizovala staré povesti, porekadlá i bájky

12.05.2013 Martin

Martin 12. mája (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) v rámci pokračujúceho národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív najnovšie preniesla do digitálnej podoby a sprístupnila širokej čitateľskej verejnosti na svojej internetovej stránke staré povesti, porekadlá, hádanky a bájky.

"Zachované povesti, povery, hádanky či porekadlá sú originálnym zrkadlom života slovenského národa, jeho koreňov, každodenného i sviatočného života. Svedčia o umeleckom cítení, sociálnych a spoločenských postojoch, ale aj o zmysle pre humor a životnej múdrosti našich predkov," skonštatovala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Základné stavebné kamene tradičnej ľudovej slovesnosti prežili podľa nej dlhé stáročia ústnym podaní a v písomných záznamoch. "Boli predmetom zberateľskej činnosti a témou tvorby mnohých našich literátov. Výrazne ovplyvnili slovenskú literatúru najmä v období romantizmu. Aj preto sa z nej nevytratili, prežívajú dodnes a verím, že vďaka digitalizácii sa zachovajú navždy," pokračovala.

"Je to vzácna zlatá niť, ktorá spája minulosť s prítomnosťou. Preto je veľmi dobré, že tieto nesmierne hodnotné skvosty môžeme širokej verejnosti poskytnúť v takejto ľahko prístupnej forme," dodala Krištofová s tým, že SNK bude naďalej pokračovať vo zverejňovaní zdigitalizovaných diel, na ktoré sa už nevzťahuje autorskoprávna ochrana.
 

Vyberte región